Essentiële biologische oliën

Alle planten op deze aarde hebben een geur, geur kan een bijzonder effect op ons hebben. Er zijn planten die erg sterk ruiken, andere weer wat minder. Deze geurstoffen worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Zover we weten gebruikt de plant ze om de voortplanting te bevorderen (het aantrekken van insecten) en het natuurlijke weerstandsvermogen te versterken (te vergelijken met de menselijke hormonen). In de middeleeuwen ontdekte men een manier om de in de plant opgeslagen geurende olieachtige vloeistof vrij te maken: de waterdampdestillatie.

Essentieel is een veel omvattende benaming voor deze producten. Essentieel (= wezenlijk) wijst niet alleen op de zuiverheid die ze moeten bezitten, dit duidt vooral op het feit dat het hier gaat om de kern, de hoofdzaak, namelijk de wezenlijke werking. De Chinezen, die als ontdekkers gelden, noemen deze wezenlijke werking CHI, de Japanners Ki en de Indiërs Prana. Andere benamingen, zoals etherisch (vervluchtend, ijl, ongrijpbaar) of aromatisch wijzen op de hoedanigheid, herkomst en aard. Hoe men deze producten ook wil benoemen, het gaat om absoluut zuivere, uit planten gewonnen olieachtige vloeistoffen, die meestal een aangename geur afgeven en indien juist gehanteerd een weldadige werking hebben op lichaam en geest.Een geur bestaat uit allerlei moleculen, deze komen in je neus terecht op minuscuul kleine trilhaartjes. Deze trilhaartjes staan in verbinding met het hersengebied voor reuk. Elke combinatie van moleculen zorgt ervoor dat een ander stukje binnen het hersengebied wordt gestimuleerd. Op die manier onderscheiden wij alle geuren. Vervolgens stuurt dit hersengebied een signaal naar andere hersengebieden.

Onze oliën, massageoliën en sprays zijn 100% natuurzuiver, gewonnen uit biologisch gekweekte planten, bij voorkeur uit biologische wildpluk en van de hoogste biologische kwaliteit.

⦁ 100% Natuurlijk – puur en onbewerkt
⦁ Authentiek –bevatten alleen de oliën van de plant.
⦁ Niet veranderd –geen kunstmatige of synthetische toevoegingen.
⦁ Zuiver van soort –niet aangevuld met andere botanische stoffen of oliën.

De zuiverheid van onze biologische oliën is wetenschappelijk getest. De oliën zijn puur en zonder vulmiddelen of chemische toevoegingen. Ze worden behandeld als levende moleculen voor een nog betere kwaliteit, wat vele gezondheidsvoordelen geeft.
Toepassingen aromatherapie
In de geneeskunde worden essentiële oliën gebruikt om hun ontsmettende, genezende en in evenwicht brengende eigenschappen. Verder worden essentiële oliën natuurlijk als geurmiddel gebruikt om hun specifieke geur, in parfum en in cosmetische producten voor hun huidverzorgende eigenschappen. Ontsmettende zalven worden vaak verrijkt met enkele druppels citroen en/of limoen. En wat te denken van een lekker lavendelbad. Velen gebruiken deze oliën, ieder op zijn of haar eigen manier. Bij goed gebruik zijn de essentiële oliën veilig. Elke olie heeft een eigen gebruiksaanwijzing en het is daarom belangrijk om je in te lezen om te kijken hoe en in welke dosering je een essentiële olie mag gebruiken.

Het gebruik van essentiële oliën in de gezondheidszorg wordt aromatherapie genoemd. In vele toepassingen wordt warmte en vocht gebruikt om de werking van de essentiële oliën op de mens over te dragen. Het spreekt als vanzelf dat slechts 100% zuivere essentiële oliën in aanmerking komen voor deze toepassingen. Koop alleen essentiële oliën die in een bruin flesje worden aangeboden, deze filteren het zonlicht waardoor de olie zijn kwaliteit behoudt.
vitaakll
Hoofd, midden en aardeoliën
Wanneer we een plant/bloem naast het lijf leggen, krijgen we een mooie metafoor voor de werkzame gebieden van elk deel van de plant. Het hoofd van de mens correspondeert met de bovenkant van de plant: de bloem of vrucht. Zo correspondeert ook de olie die uit de bloem gemaakt wordt met ‘problemen’ die met het hoofd te maken hebben.

Ook alle citrusoliën komen overeen met het hoofd. Samen worden deze oliën dan ook wel hoofdoliën genoemd. De hoofdoliën zijn de lichtste oliën en zijn het best in te zetten als men voor het eerst gebruik maakt van essentiële oliën. Deze groep oliën is te gebruiken voor als men erg in het hoofd zit en er ruimte in het hoofd mag komen. Elk soort olie heeft dan natuurlijk weer zijn eigen kwaliteiten.

Hoofdoliën
bergamot, citroen, lavendel, limoen, jeneverbes, mandarijn en ylang-ylang

Middenoliën
ceder, cypres, eucalyptus, geranium en petitgrain

Aardeoliën
gember, patchouli en vetiver