Bio Etherische oliën en de chakra’s

Bio Etherische oliën hebben een helende/regulerende werking op onze chakra’s. De knooppunten van energie die chakra’s genoemd worden kunnen we niet zien maar ze bepalen wel ons welzijn. Goed werkende chakra’s zorgen ervoor dat de energie kan stromen en je lichaam in balans komt.

Onderstaand vind je een overzicht van de biologische chakra oliën en de werking op de chakra.

De bio chakra oliën

Eerste chakra: Stuit-/Basis-/Wortelchakra
Dit chakra laat zien hoe veilig en zeker jij je in dit leven voelt en in deze wereld staat. Hoe jij jezelf kunt aarden om je dromen en doelen te realiseren/materialiseren. Hoe goed jij in dit leven past en je er thuis voelt. Bevindt zich ter hoogte van het stuitbeen, onder aan de wervelkolom. Men noemt dit chakra ook wel overlevingschakra, omdat dit chakra gericht is op overleving en bevrediging van alle basisbehoeften zoals eten, drinken en slapen. Het zorgt voor het aanwezig zijn in de wereld en in je lichaam. Je basischakra is een soort fundering waardoor de mens verbonden is met de energie van de aarde. AIs iemand weinig lichamelijke energie heeft of niet goed in zijn vel zit, stroomt de energie niet goed meer door dit chakra (blokkade).

BIJ EEN VERSTOORDE OF GESLOTEN 1E CHAKRA:
Voel je geen verbondenheid voelen, ben je niet in staat te zorgen voor de levensbehoeften voor jezelf of je familie. Kun je niet voor jezelf op komen: legaal, sociaal en moreel. Je voelt je nergens thuis, je hebt geen vaste wortels. Angst dat jij je dromen/idealen niet kunt waarmaken. Je voelt je helemaal alleen, zonder steun, hulp en genegenheid.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN DIE HIERUIT KUNNENONTSTAAN:
Klachten in de benen, het bekken en heupgewrichten. Er kunnen later problemen ontstaan, als er geen liefdevol contact is bij de geboorte, of ervoor. Dit komt veel voor bij een geboortetrauma of bij scheiding van de moeder. Het maakt het goed volbrengen van de volgende fase van je ontwikkeling moeilijk. Elke gebeurtenis in je leven moet vernieuwd worden door je basischakra opnieuw te aarden.

ROOD - AARDE: ‘IK BEN’
Rood is de kleur van het eerste chakra, ook wel wortelchakra of Muladhara genoemd. Als je eerste chakra goed in balans is voel je rust, balans, weinig angst, basisvertrouwen, kom je op voor jezelf, zorg je goed voor jezelf, ga je op tijd naar bed en ben je dapper. Als dit chakra uit balans is dan pieker je, ben je onzeker of heb je gebrek aan discipline, en kun je misschien wel een boost gebruiken.


Meer informatie
ONDERSTEUNENDE OLIE
Essentiële olie die kan helpen: patchouli
Tweede chakra: Milt-/Heiligbeen-/Sacraalchakra
Deze chakra heeft invloed op relaties, zowel met jezelf als met andere mensen, seksualiteit, financiële macht of sociale betrekkingen. ‘Mijn eigendom’ wordt deel van je bewustzijn, waardoor je kunt leren op een gezonde manier te delen en hoe je met anderen om moet gaan. De miltchakra heeft ook invloed op je eigenwaarde. Dat kan zowel in positieve als in negatieve zin. Als je eigenwaarde teveel gaat hechten aan dingen buiten jezelf, zoals geld en het vergaren van bezittingen heeft dat een (negatieve) invloed op je eigenwaarde, en het beïnvloedt anderen ook negatief. Bevindt zich iets onder de navel, bij het heiligbeen. Het heiligbeenchakra regelt onze emoties, begeerte, seksualiteit, bezorgdheid en creativiteit. Shock, akelige ervaringen of problemen kunnen dit chakra blokkeren.

BIJ EEN VERSTOORDE OF GESLOTEN 2E CHAKRA:
Heb je geen kracht om jezelf te helpen of te verdedigen, ook op seksueel vlak. Daardoor word je gebruikt, misbruikt en gemanipuleerd. Gevoelens dat je op seksueel vlak niet goed bent, impotentie of frigiditeit. Of je houdt helemaal niet van seks of de gevoelens die dat oproept. Of je houdt niet van de seksuele voorkeur(en) die je hebt. Angst voor de geboorte (van je eigen kind(eren)), of schuldgevoelens over de manier waarop ze geboren werden. Schuldgevoelens over de redenen waarom je wel of geen kinderen hebt gekregen. Gebrek aan eigenwaarde als gevolg van gebrek of tekort aan financiële middelen. Angst voor armoede Behoefte/noodzaak om anderen te manipuleren (ook seksueel), om zodoende macht of overwicht te krijgen.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN DIE HIERUIT KUNNEN ONTSTAAN:
Bij vrouwen: menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, vaginale infecties, cysten/vergroeiingen aan de eierstokken en (baarmoederhals) kanker. Bij mannen: impotentie, problemen met de prostaatklier of prostaatkanker. Deze problemen zijn vaak gekoppeld aan financiële en politieke verliezen. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van lage rugpijnen, verschoven wervels, infecties aan de urineblaas en/of urinewegen, herpes en andere geslachtsziekten.

ORANJE - WATER: ‘IK VOEL’
Oranje is de kleur van het tweede chakra. De naam is sacraalchakra of Swadhisthana. In balans: voelen, creativiteit, plezier, vertrouwen, soepel bewegen, loslaten, zelfvertrouwen, ruimte om emoties te uiten. Uit balans: overgevoelig, onzeker, perfectionist, controle willen hebben, schuldgevoelens, slachtoffer spelen.


Meer informatie
ONDERSTEUNENDE OLIE
Essentiële olie die kan helpen: mandarijn
Derde chakra: Zonnevlecht/Solar Plexus
Via de zonnevlecht leer je de basisprincipes van het ontwikkelen van je eigen kracht en vaardigheden in het omgaan met anderen vanuit eigen verantwoordelijkheid en zelfrespect. Het is het centrum van je overlevingsinstinct. Het leert je met anderen om te gaan, antwoord te geven, te reageren en voor jezelf op te komen. De zonnevlecht is de belangrijkste ‘ONTVANGER’ van je lichaam. Via de zonnevlecht krijg je ‘je eerste indruk’, je intuïtieve ingeving, en kun je je inleven in iets of een ander. Het vertrouwen van ‘kan ik dit accepteren?’ of ‘geloof ik dat?’. Bevindt zich net onder het borstbeen, bij de maag. Eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht horen bij dit chakra. Het representeert ook de zonneschijn in het leven. Wie bang of nerveus is, voelt de maag vaak samentrekken. Dit is spanning in het zonnevlechtchakra. Het zonnevlechtchakra is gebaat bij zonnige, versterkende en rustgevende geuren.

BIJ EEN VERSTOORDE OF GESLOTEN 3E CHAKRA:
Durf je geen relatie of contact met anderen aan te gaan, die gebaseerd is op gelijkheid. Heb je je doelen en verlangens niet helder, waardoor je geen verantwoordelijkheid of beslissingen durft te nemen of (financiële) risico’s aan gaat. Je staat niet achter je eigen daden of gedachten. Voel je bitterheid omdat je wel de verantwoordelijkheid van anderen overneemt. Verward door gevoelens van boosheid, angst, verwaarlozing, onbegrip, kritiek op jezelf en andere. Het gevoel dat je slachtoffer bent.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN DIE HIERUIT KUNNEN ONTSTAAN:
Je kunt last hebben van galstenen, kanker, je alvleesklier, suikerziekte, problemen met je lever, geelzucht, bijnieren, (maag) zweren, maagproblemen en acute spijsverteringsmoeilijkheden, anorexia en je milt.

GEEL - VUUR: ‘IK DOE’
Geel is de kleur van het derde chakra, ook wel zonnevlechtchakra of Manipura genoemd. In balans: optimisme, vrolijkheid, vrijheid van handelen, zelfacceptatie, grenzen stellen, eigenwaarde, wilskracht. Uit balans: schaamte, boosheid, dominantie, verlegen zijn, besluiteloos, passief.


Meer informatie
ONDERSTEUNENDE OLIE
Essentiële olie die kan helpen: citroen
Vierde chakra: Hartchakra
De hartchakra beheerst je hart, longen, ribben, borsten, middenrif, slokdarm, bloedcirculatie en je ademhaling. Deze chakra is de basis voor (eigen)liefde en (zelf)acceptatie. Bevindt zich bij het hart. Het hartchakra verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie en is het centrum van liefde, verwantschap, medegevoel, vrijheid en innerlijke ruimte. Als dit chakra geblokkeerd is dan kost het moeite om liefde toe te laten.

BIJ EEN VERSTOORDE OF GESLOTEN 4E CHAKRA:
Het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn dat iemand (jij zelf) van je houdt. Je schuldig voelen wanneer je afgewezen wordt. Bitterheid of jaloezie bij het zien dat anderen (wel) liefde ontvangen. Angst om genegeerd te worden, te delen of te ontvangen. Emotionele verlamdheid, omdat je teveel eenzaamheid ervaart. Voel je te weinig liefde voor jezelf waardoor je ook moeilijk liefde kun geven aan of ontvangen van een ander.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN DIE HIERUIT KUNNEN ONTSTAAN:
Hartaanvallen, vergroting van het hart, verstopte slagaderen, astma, allergieën, longproblemen, bronchitis, longemfyseem, (bloed) circulatie. Pijn in het bovenste deel van de rug, de schouders, de armen, vastzittende schouders, enz.

GROEN - LUCHT: ‘IK HEB LIEF’
Groen is de kleur van het vierde chakra, ook wel het hartchakra of Anahata genoemd. Dit is het centrum waar de onderste 3 chakra’s en de bovenste 3 chakra’s elkaar ontmoeten, in je hart. In balans: begin van je eigen identiteit, harmonie, onvoorwaardelijke liefde, houden van, compassie, vergeven. Uit balans: verdrietig, eenzaam voelen, kritisch, afhankelijk, bezitterig.


Meer informatie
ONDERSTEUNENDE OLIE
Essentiële olie die kan helpen: cypres
Vijfde chakra: Keelchakra
De keelchakra is het centrum van expressie, zelfbewustzijn, emotionele behoeften en creativiteit. Bevindt zich bij de keel. Het keelchakra representeert elke vorm van communicatie, waarheid en integriteit. Bij mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen of durven uiten of bij mensen die angst hebben om hun mening te uiten en daarmee anderen te kwetsen, kan er een blokkade optreden in het keelchakra.

BIJ EEN VERSTOORDE OF GESLOTEN 5E CHAKRA:
Ontkennen van jouw verantwoordelijkheid, je gaat uitvluchten bedenken. Je zegt niet wat je (werkelijk) bedoelt. Je kunt of durft niet te huilen, je kunt je verdriet of boosheid niet uiten.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN DIE HIERUIT KUNNEN ONTSTAAN:
Keelpijn, problemen met je mond en je gebit, scheef zitten van je kaak, een stijve nek, hoofdpijn door spanning, gezwollen klieren, problemen met je schildklier, gehoorproblemen. Verslaving aan drugs, sigaretten en alcohol wat er op wijst dat jij je eigen wil niet onder controle hebt.

BLAUW - ETHER: ‘IK SPREEK’
Blauw is de kleur van het vijfde chakra, ook wel het keelchakra of Vishuddah geheten. In balans: communicatie, kunnen/durven zeggen wat je voelt en denkt, expressie, je uiten op een respectvolle manier, voor jezelf opkomen in verbondenheid. Uit balans: het stille kind, zacht praten, teveel praten, overschreeuwen, onvermogen tot luisteren, gesprek onderbreekt, spreekangst.


Meer informatie
ONDERSTEUNENDE OLIE
Essentiële olie die kan helpen: geranium
Zesde chakra: Derde Oog/Voorhoofdchakra
Het punt van de intuïtie en inspiratie. Visie en spiritueel inzicht worden door (het goed functioneren van) het derde oog bepaald. Bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Het voorhoofdchakra wordt ook wel het derde oog of Ajna genoemd. Het voorhoofdchakra heeft ook te maken met het denken, met verstand en inzicht. Een geopend voorhoofdchakra zorgt ervoor dat de beide hersenhelft en, ratio en gevoel, harmonieus kunnen samenwerken.


Meer informatie BIJ EEN VERSTOORDE OF GESLOTEN 6E CHAKRA:
Schuld op anderen afschuiven, niet in of naar jezelf willen kijken. Alleen rationeel benaderen van zaken, angst voor je intuïtie. Afsluiten voor alle spirituele inzichten, uit angst voor het onbekende. Emotionele ontkenning. Jaloezie en onzekerheid. Niet open staan voor nieuwe ideeën. Niet willen leren van je levenservaringen en daardoor steeds met dezelfde situaties en conflicten te maken krijgen.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN DIE HIERUIT KUNNEN ONTSTAAN:
Hersentumoren, hersenbloedingen, blindheid, doofheid, neurologische problemen, migraine of spanningshoofdpijnen, schizofrenie, emotionele of mentale problemen, overspannenheid of zenuwinzinkingen.

PAARS - LICHT: ‘IK WEET’
Paars is de kleur van het zesde chakra. We noemen het derde oog of Ajna. In balans: intuïtie, visie, inzicht, dromen, goed geheugen, emotionele intelligentie, illusie, verbeeldingskracht. Uit balans: rationeel, droog, feitelijk, oordelen.


Meer informatie
ONDERSTEUNENDE OLIE
Essentiële olie die kan helpen: lavendel
Zevende chakra: Kruinchakra
De belangrijkste systemen die in verband gebracht worden met de kruinchakra zijn: het spierstelsel, het beenderstelsel of skelet, de huid en het zenuwstelsel. De kruinchakra is het punt van het leven zelf: Levenskracht. Bevindt zich bovenop de schedel. Het kroonchakra representeert onze bewuste en onbewuste gedachten en structuren, ons geloofssysteem en het kennen van de zuivere intuïtie. Het kan zich over het algemeen pas openen als we enigszins geestelijk volwassen zijn en spiritueel ontwikkeld. Dit chakra staat in verbinding met het kosmische bewustzijn.

BIJ EEN VERSTOORDE OF GESLOTEN 7E CHAKRA:
De angst of onzekerheid dat je leven zinloos is (is geweest) of dat je een zinloos leven leidt. Spirituele onzekerheid, niet durven vertrouwen in de natuurlijke, ondersteunende en genezende levensprocessen. De afwezigheid van vertrouwen en kracht om in jezelf te geloven.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN DIE HIERUIT KUNNEN ONTSTAAN:
Minderwaardigheidscomplex, psychose, problemen met de hypofyse, beroerte.

WIT - DENKEN: ‘IK BEGRIJP’
Wit is de kleur van het zevende chakra, ook wel kruinchakra of Sahasara genoemd. In balans: ‘ik ben mijn unieke zelf’, gedachten, overtuigingen, begrip, wijsheid, bewustzijn en ziel. Uit balans: egoïstisch, inflexibel, arrogante houding.


Meer informatie
ONDERSTEUNENDE OLIE
Essentiële olie die kan helpen: jeneverbes